Русия зае тази позиция въпреки, че само вчера в Сирия правителствените сили убиха между 50 и 100 цивилни, посочва агенцията.

Проектът за резолюция, представен от Париж, Лондон, Берлин и няколко арабски държави по принцип следва плана, предложен в края на миналата седмица от Арабската лига за уреждане на конфликта в Сирия.

Планът предвижда президентът Башар ал Асад да се оттегли от властта и прехвърли правомощията си на държавен глава на своя вицепрезидент. Русия отхвърли проекта. "Заявявал съм ясно, че Русия не смята този проект като основа за споразумение", обяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.

"Вече обявихме кои са червените линии, които не трябва да се пресичат", изтъкнал Чуркин. Според него "Москва е против "каквито и да било санкции, както и против налагането на оръжейно ембарго на Сирия".

Русия в никакъв случай няма да допусне да се предрешават резултатите от евентуален политически диалог със Сирия с искания президентът Ал Асад да се оттегли от властта, подчертал руският дипломат.

Постоянният представител на Франция Жерар Аро изразил надежда, че "споразумение по Сирия ще има до края на следващата седмица", но признал, че Съветът за сигурност е парализиран по този проблем. През октомври Русия и Ки5тай, които са постоянни членове на Съвета за сигурност, наложиха вето върху проект за резолюция, с която се осъждаха кървавите репресии срещу опозицията, предприети от режима в Дамаск.